<
auto
>
 
zeepkistenrace 2009

Door historische verbindtenis met Wijk aan Zee ben ik genoodzaakt om de paar jaar een mobiel te maken voor de zeepkistenrace in Wijk aan Zee. De doelstelling was het maken van een rijdend object dat zo licht mogelijk zou zijn, snel te bouwen en toch interressant.

Na wat rondzoeken kwam ik op de site van Kennet Snelson, een kunstenaar die ruimtelijke constructies tot stand brengt met behulp van het fenomeen "tensegrity", een term van Buckminster Fuller, die met deze theorie gestalte gaf aan zijn enorme geodomes.

Een klein onderzoekje deed mij inzien dat het nog niet zo makkelijk zou zijn. verschillende opties passeerden de revu met als doel de constructie zo simpel mogelijk te houden. Het resulteerde in een object met 4 aluminium buizen die vanuit een ruimtelijk vierkant gedeformeerd worden d.m.v. rotatie en schaling naar een langwerpige situatie, waar er plaats komt voor wielen. Eén horizontale buis voor de achterwielen en één verticale buis aan de voorkant voor het voorwiel, het geheel werd verbonden door 2 diagonalen in de lengterichting.